Kemas Kini Bantuan Kerajaan [16 Mac 2026]: Status STR, SARA, SKAS & Bantuan Negeri Terkini
Kemas Kini Bantuan Kerajaan
Isnin, 16 Mac 2026
📊 Dashboard Status Nasional (Federal)
Status: Jangkaan bayaran April 2026 sempena Hari Raya Aidilfitri.
Status: Kredit Mac RM100/RM200 sudah masuk MyKad untuk barangan asas.
Status: Bayaran bulanan Mac sedang dikreditkan ke akaun bank penerima.
🏛️ Dashboard Status Negeri (State-Specific)
Status: Bayaran RM250-RM500 sedang masuk ke akaun S Pay Global penerima.
Status: Kredit bulanan RM200 sudah dikreditkan ke aplikasi Wavpay.
Johor/Kedah: Semakan bantuan zakat sekolah & IPT bagi sesi Mac 2026 masih dibuka.
🔔 Notis Utama Hari Ini
- Pendidikan: Bantuan Awal Persekolahan (BAP) RM150; pastikan semakan dibuat melalui pihak sekolah jika belum terima.
- SKAS Sarawak: Agihan bantuan Sarawak Basic Needs Assistance sedang giat dilakukan; fokus kepada Ibu Tunggal & Warga Emas.
- MyDigital ID & PADU: Segerakan pendaftaran MyDigital ID untuk urusan semakan bantuan STR yang lebih lancar pada masa akan datang.
- GEMA/I-Suri: Program caruman wanita/suri rumah masih menerima pendaftaran untuk perlindungan sosial 2026.
- Notis Tambahan: Amaran gangguan sistem portal MySTR pada hujung minggu ini bagi kerja-kerja penyelenggaraan rutin.
📖 Panduan & Soalan Lazim
Selamat pagi semua! Ramai yang tanya, “Dah boleh check portal MySTR ke untuk Fasa 2?”. Jawapannya, anda boleh check portal MySTR sekarang untuk memastikan status akaun bank anda aktif sebelum bayaran Raya bermula. Sabar ya, bayaran dibuat secara berperingkat dan tarikh rasmi akan diumumkan MOF tidak lama lagi.
Bagi orang Sarawak, check S Pay Global anda secara berkala. Jika profil layak tapi baki belum berubah, pastikan e-wallet sudah diverifikasi. Untuk penerima BINGKAS, check Wavpay sekarang kerana kredit RM200 sudah mula masuk sejak awal bulan. Paling penting, sila update maklumat waris dalam portal bantuan masing-masing bagi mengelakkan masalah tuntutan di masa hadapan.
Pautan Semakan Rasmi
🚨 WASPADA PENIPUAN!
PENTING: LHDN & Kerajaan Negeri tidak hantar SMS link untuk minta info bank atau gambar IC. Pastikan semakan hanya di portal .gov.my yang sah sahaja!
Last Updated on March 16, 2026 by admin